Showroom

3.500m2 showroom
Lees Meer...

Aanbiedingen

Scherpe aktieprijzen!
Lees Meer...

Weijer Veetrailers

Sterk in ieder detail
Lees Meer...

WPH-S hoogwerkers transporters

Uniek, tot 2923kg netto draagvermogen
Lees Meer...

Wat is een geschikte trekauto voor mijn paardentrailer?

Een kleine toelichting.

Regelmatig krijgen we de vraag gesteld of een bepaald automodel geschikt is om een paardentrailer te trekken. Een vraag die niet zomaar  te beantwoorden is. Ten eerste is natuurlijk het type paardentrailer van belang voor een goed advies. Een 1½ paards trailer weegt niet alleen minder dan een 2 paards, maar hij is ook gestroomlijnder (minder breed) en mag natuurlijk minder laden.

1½ Paards trailers zijn veelal nog door een grotere personenauto te trekken, maar ook hier zijn er weer zaken die het rijden en de mogelijkheden beïnvloeden. Rijdt u puur recreatief met uw paard en komt u niet in onverhard terrein, dan is het logisch dat het trekken makkelijker gaat dan wanneer u op concours door een nat weiland moet. En een C-pony weegt natuurlijk minder dan een volwassen Fries paard. Een goede stelregel is echter een trekgewicht van 1500kg aan te houden. Dan zijn vrijwel alle 1½ paards trailers te trekken. Met evt. vierwielaandrijving heeft u natuurlijk nog meer mogelijkheden.

Voor 2- en zeker 3-paards trailers is eigenlijk een auto met 4wd ideaal, met een trekgewicht van minimaal 2000kg voor een 2 paards trailer. Grotere stations en MPV’s mogen dit soms ook trekken, echter ook dan zult u in onverhard terrein al snel uw grens bereiken. En omdat moderne 2 paards trailers groter en daarmee zwaarder zijn dan de generatie van 10-15 jaar geleden en veelal standaard een toegelaten maximale massa van 2400 of 2500kg hebben, dient u goed te controleren of uw auto geschikt is voor de trailer en uw paarden. Ook indien u maar met 1 paard op stap gaat is een zwaardere auto aan te bevelen. De stabiliteit is vele malen beter en daarmee de veiligheid natuurlijk ook.

Wat men veelal onderschat is het gewicht van paarden. Veel mensen schatten hun paard lichter in dan de werkelijkheid. Laat uw paard(-en) dan ook een keer wegen of rijdt met de trailer een keer leeg en beladen naar een weegbrug. Zorg voor een ruime marge, een paard wat de hele winter op stal heeft gestaan kan flink lichter zijn dan een paard die u eind juli uit de wei haalt en zich te goed heeft gedaan aan het malse gras.

Indien u nog aan het oriënteren bent, vergeet dan ook niet het gewicht van uw toebehoren mee te rekenen. Twee zadels, leidsels, wat voeder en dekens, evt. nog wat water, verhogen het leeggewicht van uw trailer zo maar met 50 tot 100kg. Ook accessoires op een paardentrailer, zoals trapbescherming, een hoofdseparatierek en een reservewiel zijn vrijwel nooit in het leeggewicht opgenomen.

Denk echter vooral niet dat het wel gaat met een lichtere auto: „hij trekt het toch makkelijk”. Bijna wekelijks gebeuren en ongelukken met aanhangwagens en trailers door een onjuiste verhouding tussen de gewichten.


 

bg_top.jpg (32.411 bytes)
bg_top.jpg (32.411 bytes)